Den här boken riktar sig främst till studerande på landets socionomutbildningar, men även till handläggare och beslutsfattare inom socialtjänsten och andra som har intresse av att lära sig om socialtjänstens ärendehandläggning.
Syftet med boken är att ge en introduktion till de handläggnings- och dokumentationsregler som ska beaktas under ärendehandläggning i socialtjänstens verksamhet. Boken är skriven med utgångspunkt i regeringsformen, internationell rätt om mänskliga rättigheter, kommunallagen, förvaltningslagen, socialtjänstlagen, LVU, LBSB, LSS och LVM. Den omfattar ärenden som rör barn och ungdomar, våld i nära relation, personer med funktionsnedsättning och personer med skadligt bruk och beroendeproblematik. Genomgående illustreras regelverket med praktiska exempel och kommentarer för att visa hur reglerna kan tillämpas i olika situationer under ärendehandläggningen.
Boken har uppdaterats med hänsyn till den nya socialtjänstlagen. I och med den nya lagstiftningen definieras socialtjänst på ett sätt som innebär att LSS inte längre är en del av socialtjänstens verksamhet. Trots detta behandlas LSS i boken, eftersom personer med funktionsnedsättningar kan få insatser med stöd av både LSS och socialtjänstlagen.